I vilket av dessa stressmönster är du fast i just nu?

I vilket av dessa stressmönster är du fast i just nu?

EASE by JULIA

Jag har märkt att kvinnan som dras till min coaching, tenderar att uppleva ett mönster som hon har svårt att ta sig ur; kanske känner du med igen dig i någon (eller kanske upplever du en mix av dessa)?

1.Fast i ett ekorrhjul

Hon som upplever sig vara fast i ett ekorrhjul vill känna mer närvaro och meningsfullhet i sin vardag. Hon upplever att hon “tittar på” när hennes liv rullar på och hon upplever det inte så som hon önskar. Allt hon gör är måsten och när hon väl har hunnit klart med allt; är det enda hon orkar med att lägga sig på soffan och somna till en serie. Hon brukar känna motstånd mot att somna, trots att hon är slutkörd, för hon vet att hon kommer vara lika trött imorgon och hon upplever det som att hon redan har levt morgondagen. Hon biter ihop och stretar på till fredagen, och hoppas på en rofylld helg. Men den helgen har hon ännu inte upplevt. Hon känner sig tom och i ständig stress. Ofta hjärtklappning, huvudvärk/spänningar och kan inte sitta stilla i tystnad; utan behöver en podd, tv eller något igång för att slippa känna.
För den här kvinnan finns några viktiga frågor som behöver ha svar. Förstå vad “ekorrhjulet” egentligen är och lära sig hur man ska bryta de mönster man är fast i. Att bryta innebär att sluta göra det som skapar känslan av att känna sig låst, och istället skapa varje stund utifrån den man vill vara. Små steg i taget. Det här handlar om hennes identitet, vem identifierar hon sig med idag (som skapar mönstret/de vanor hon har idag) och vem vill hon identifiera sig med (skapa nya vanor utifrån den). Att skapa vanor som ger henne andra upplevelser som känns mer meningsfulla och som gör att hon känner sig närvarande i sig själv och med sin omvärld. Skapa kontakt.

2. Orkeslöshet

Hon som känner orkeslöshet har svårt för att njuta av återhämtning, hon kan inte få stressen att släppa och känner brist på energi. Hon känner mycket och ger mycket av sig själv, både på jobbet och i sina relationer. Hon har svårt för att sätta gränser och känner sig sällan tillräcklig. Hon skärmar av sina egna känslor genom att fokusera på andras. Hon bryr sig mer om hur andra ser på henne och uppfattar henne än om hur hon själv tänker och känner. Hon har varit sjukskriven/är orolig för att hamna där och har ofta ångest kring stressen hon upplever. Hon känner ofta frustration över att hon inte kan njuta av ledig tid, njuta av det hon gör för att återhämta sig och hon känner sig sällan rofylld. Hon har lätt för att ha katastroftankar, planerar mycket för att undvika jobbiga situationer och har ofta ångest och känner sig överväldigad.
För den här kvinnan kan en förståelse för att orkeslöshet är en tung energi, hjälpa. Inte att hon brister i energi, att hon brister i återhämtning och att hon inte gör tillräckligt. Förstå bakomliggande känslor. Gränssättning, självomsorg och att finna närvaro inom sig för att stärka sin inre trygghet och styrka. Men främst hur hon kan omvandla sin upplevelse av orkeslöshet till tung energi som kan skifta till lättare energi; genom att göra sådant hon mår bra av utan att någon annan är inblandad. Nyckeln här för att börja njuta av sin återhämtning är att se till vad intentionen är. Vad har hon för känsla när hon utför aktiviteten. Kanske gör hon för mycket, så kanske ska hon sluta göra något alls. Ha tråkigt. Se vad som finns kvar. Förstå att stress är energi- som kan omvandlas. Återhämtning är helt enkelt när hennes hjärna får vila, får bearbeta och läka. När hennes hjärta får styra. Gör det enkelt. Ofta är djup självomsorg en nyckel; det leder henne till kärlek till sig själv som är en viktig del av hennes läkning och till att få mer positiv energi.

3.Ohanterbarhet

Hon som upplever att hennes vardag är ohanterbar känner inte kontroll i sin vardag och känner skav i livet. “Är inte där hon vill vara”. Jämför sig med andra och känner sig efter i livet. Hon har gjort allt det hon “ska” göra, har hög utbildning, bra jobb och har det bra på ytan. Men det är sällan hon upplever en rofylldhet och känner sig nöjd. Hon har svårt för att visa sig sårbar för sin omgivning och hon sätter på en fasad på jobbet och även bland vänner/familj. Hon upplever inte att hon kan visa att hon har en dålig dag och att hon tycker det är jobbigt att andra i hennes omgivning har sådana höga förväntningar av henne. Vilket beror på att hon själv har skyhöga krav på sig själv- som hon sällan känner att hon möter. Hon har en förhoppning om att det i framtiden kommer förändras och att hon en dag “kommer vara framme och kan andas ut”. Hon har krampaktig kontroll över det mesta i hennes liv- hon är rädd för att om hon släpper taget kommer hon sjunka. Dömer lätt sig själv, kan tänka tillbaka på saker hon gjort fel och känner sig otillräcklig.
Den här kvinnan längtar efter att släppa taget, kunna vara i nuet och att känna en inre trygghet; oavsett hur omgivningen ser ut. Hon bryter sitt mönster genom att tillåta, acceptera och skapa vanor av djup kärlek till sig själv. Frågor hon behöver besvara handlar om vad som är meningsfullt och hur hon faktiskt vill ha sitt liv; utan att bry sig om andras ögon på det. Vad får henne att känna närvaro i sig själv? Vad får henne att känna sig förundrad över något? Vad längtar hennes hjärta efter?

Jag är nyfiken, i vilken av dessa känner du mest igen dig i just nu?

Kram, Julia
PS. Söker du stöd i att bryta ditt mönster och ta dig vidare,
börja här


Föregående
Föregående

Att välja sitt liv- sänk garden och bjud in stressen till att visa dig hur du ska leva väl

Nästa
Nästa

Tecken på att din stress kallar dig till att läka dig själv inifrån