Är stress farligt? Info till dig som egentligen är livsnjutare

Kanske handlar det inte bara om brist på återhämtning?

Vad är problemet vi försöker lösa- egentligen?

Är stress farligt?

Vad gör stress med kroppen?

Är stress alltid negativt?

Vilka olika stadier finns det vid stress?

Är stress och ångest samma sak?

Vad är återhämtning?

Är återhämtning bra?

Detta är de vanligaste ställda frågorna om stress på Google. Jag tänkte att jag svarar på dem.

Stress är inte farligt, stress är en reaktion på antingen yttre stimuli (en hektisk situation) eller inre stimuli (du tänker tankar som triggar igång ditt stressystem). Stressen är där för att hjälpa dig ta dig UR situationen. Stress aktiverar nödenergi kan man säga. Hjärnan är smart, så när stressen kopplas på så struntar den i andra saker som inte är nödvändiga. Det som sliter på din kropp är när stressystemet alltid är på. Det är meningen att den ska kopplas av och du ska återhämta dig- alltså vila eller göra någon aktivitet som ger dig energi. Låta hjärnan koppla av, vilket alltså inte måste vara ligga på soffan (men definitivt också vara det) Vila för hjärnan kan vara att måla, diska, ta en promenad.. sådant som ger avlastning och stimulerar på ett bra sätt. Återhämtning kan vara vad som helst egentligen, beroende på dig som person. Det finns inte rätt eller fel, bara det känns bra för dig och jag skulle säga att det allra viktigaste är din intention bakom det du gör.

Stress är inte alltid negativt, ofta är det positivt. Du hinner med bussen, du får en extra energiboost när du ska skriva tentamen eller prata med chefen! Stress får igång oss! Det är när stressen börjar slita på kroppen, det blir svårare och svårare att slappna av och stressen är en vana i våra liv som det blir skadligt. Det kan i längden skapa högre risk för hjärtsjukdomar, sömnproblem och ångest. Stress och ångest är inte samma sak, det är olika responser i kroppen. Ångest är en reaktion som naturligt förekommer vid hot eller rädsla inför något, som ett larmsystem för att något kan vara farligt. Ångest och stress är inte farligt, men om man upplever detta i lugna och trygga miljöer behöver man bryta.

Stress och ångest är vanliga orsaker till ohälsa i Sverige idag. Jag anser att vi behöver omfamna snarare än att skapa motstånd och dämpa den och skjuta undan orsaken till problematiken. Vi flyr stressen och det skapar mer stress. Vi ser idag stress som en folksjukdom- och jag ser varför vi gör det. Sjukvården tar inte stress på allvar om det inte ses som en sjukdom. Vi pratar om symtom av stress, läkning från stress och vi pratar om utbrändhet. Det är benämningen som behövs för att det ska tas på allvar- för en kropp som kämpat med stress under lång tid behöver lång tid av återhämtning. Ibland kommer kroppen inte helt tillbaka. Därför pratar vi också om en vägg vi springer in i. Dagen då kroppen inte fått några signaler lyssnade på och gör vad den kan för att överleva- stänger ner vissa funktioner för att få ett stopp.

Det här är vi rädda för och det är en rimlig rädsla. Det jag själv upplevt är rädslan av att fastna i någon annans klor- en arbetsgivare som inte lyssnar på mig, ett system som håller mig fast i ett evigt stresshjul och där mina känslor och vad min kropp säger åt mig förminskas och bortförklaras. Tills min kropp en dag kanske tvingas till att säga stopp själv. Det här är allvarligt och det är ett strukturellt problem. Därför är det så viktigt att vi gör vad vi kan för att lyssna inåt. Att aldrig lyssna på vad någon annan säger om våra upplevelser, om våra magkänslor, om vad min kropps mående visar mig.

Stressproblematiken i dag är komplicerad och det är flera faktorer som skapar denna grogrund för den stressrelaterade ohälsan. Arbetsmiljöer är en central orsak, även den ekonomiska situationen många befinner sig i och den höga pressen från sociala medier. Här kan du läsa om bra tips om du är chef, eller om du är medarbetare som vill tipsa om vad man kan göra om det är hög stress på arbetsplatsen!

Även den höga användningen av skärmar som tar över umgänget med andra. Många känner sig ensamma, många saknar meningsfullhet i vardagen och i livet, tilltro och hopp, samhörighet, förundran och tacksamhet. Många saknar en stark inre trygghet, en känsla av tillräcklighet och kärlek till sig själv och andra.

Vi missar lätt dessa aspekter av vår hälsa- vikten av att känna samhörighet med något annat än ett arbete. Vikten av att känna samhörighet med vår omgivning och naturen (här kan du läsa om naturens effekter på vår hälsa). Känna en harmoni inom oss- alltså att vi är en del av vår omvärld och att våra tankar, handlingar och känslor går i linje med hur vi vill leva. Inte att allt är perfekt, utan att vi står med våra fötter stadigt i jorden och känner att vi kan följsamt leva livet i dess upp- och nedgångar, lärdomar och upplevelser.

Vi FÅR INTE lägga vår hälsa i andras händer. Det är i slutändan vi som mår dåligt och som lider. Att inte känna att man har kontroll över sin hälsa och sitt liv skapar frustration och en otrygghet.

Att finna tillbaka till kärlek och ansvar inom sig själv skapar en trygghet och självmedkänsla. För det är därifrån vi fattar beslut som skapar förutsättningar för oss att må bra. När vi vet att vi själva alltid tar hand om oss och ger kärlek till oss själva - ja gissa vad som inte behövs mer? Stressystemet kan koppla av och parasympatiska systemet slås på! Alltså, lugn- och ro systemet!

Det mest härliga systemet.

För att varva ner behöver vi omfamna stress, ångest och oro. Det där vi flyr ifrån. Bjuda in känslorna på te och lyssna, utforska och tillåta. Fundera över vad våra känslor har med sig för lärdomar.

Vad är det egentligen en harmonisk person upplever som en stressad person längtar efter?

Kanske är det de små stunderna av närvaro, Utan den där känslan av att livet passerar utan vår närvaro och möjlighet till att njuta?

Vi vill inte vara sjuka.

Trötta.

Vi vill inte leva ett liv av frustration.

Vi vill känna energi, närhet, kontakt och kärlek.

Vi vill känna att vi är värdefulla. Att det finns mening,

Och att livet är fint att leva. 

Men vad är ett fint liv att leva?

Vad lär stress oss?

Vad lär balans oss?

Vad har vi för lärdom att hämta i kontakt och kärlek?

Vi vill undvika smärta. 

Vad lär smärta oss?

Vill vi känna kärlek, behöver vi älska.

Vill vi ha mer tålamod, kommer saker ta tid. 

Vill vi känna harmoni, behöver vi lära av stress.

För att ha hälsa, behöver vi lära oss sjukdom.

För att lära oss stillhet, behöver vi uppleva hets.

För att känna lycka, behöver vi lära oss sorg.

Vill vi njuta av nuet, behöver vi lära oss att fly undan det.


Det handlar inte om att alltid må bra.
Inte heller om att aldrig stressa mer.
Det handlar om att du tillåter dig att må precis så som du gör just nu.

För det finns en orsak till ditt mående.

Du kommer ingenstans genom att kämpa mot dig själv. Inget av det du känner är fel.
Öppna upp för utforska, nyfiket testa och lära. Inget är svart på vitt. Ingen vet mer än vad livet hittills lärt dem. Livet är till för att lära och lära om och uppleva.
Använd dina känslor som vägledning och fatta beslut utifrån en djup kärlek till dig själv.

Jag vill påminna dig om att den låsta känslan kan mjukna, lätta, och med nya tankar och känslor kan du börja ta små steg mot harmoni.

Kram,
Julia

Föregående
Föregående

Har du separerat dig själv från andra?

Nästa
Nästa

Varför jag inte längre lägger vikt vid de små sakerna i livet