En medveten medicin

Att leva mer autentiskt har visat sig vara ett resultat av rehabilitering efter en utmattning. Detta pekar på vikten av att utforska sig själv, att lära känna sig själv och att prioritera sig själv.

I en studie jag läst berättar deltagarna att de efter rehabilitering (som följd av utmattning) känner sig mer som sig själva än innan. Många beskrev att de i större omfattning tidigare sökte bekräftelse från andra, att självvärdet baserades på prestation och hade svårt att sätta gränser. Rehabiliteringen blev första steget mot en personlig utveckling som gav dem förutsättningar till att lära känna sig själva samt deras behov och att detta är ett skydd mot att hamna i samma situation igen.

Hur magiskt är inte det?

Det betyder att ett liv närmare sina personliga värderingar, i nära kontakt med sina känslor och sig själv är en del i att kunna förebygga stressrelaterad ohälsa och det skapar förutsättningar till förändringar i beteende, tankar och i mående. Notera “en del av”. Stressrelaterad ohälsa är en konsekvens av flera faktorer. Bland annat obalansen mellan sina egna resurser och förutsättningar att möta krav utifrån (vare sig det är arbetsrelaterat, relation- familj eller andra sammanhang där kraven ställs).

Jag känner så väl igen det här utifrån vad jag själv behövt lära mig för att komma vidare från egna jobbiga upplevelser och situationer. När man kännt att man är på “botten” och på riktigt blir rädd för hur ens liv är och hur det kommer att bli. Kanske känner du igen känslan av botten, den känns oerhört hård och konkret samtidigt som den känns som ett svart hål i ett hav utan botten där dina fötter desperat försöker finna fäste.

Här kan du välja att fortsätta trampa vatten, men saken är den att är dina fötter på botten kommer du inte att nå ytan och kunna andas igen.

Jag tror dock att på botten så finns det mycket att lära sig om sig själv. Det är mörkt här, men det gör också att du kan komma i kontakt med dina sinnen på ett djupare plan. Tänk dig att du blundar, du tar bort synen som du alltid förlitar dig på. Det du ser, finns och är riktigt. Det du ser med dina ögon är det enda som betyder något.

Eller?

Blunda.

Utforska dina andra sinnen, här på botten. Vad är det du missat eller sett förbi när du endast förlitat dig på yttre faktorer? Vad uppfattar ditt luktsinne? Din hörsel? Din känsel? Din smak?

Kanske den viktigaste, din magkänsla?

Använd bottnen till att ta avstamp och på så vis kan du börja sparka uppåt.

Flera deltagare i studien jag nämnde tidigare beskrev att rehabiliteringen blev en resa in i sig själva, där de lärde sig att komma i kontakt med sina egna känslor, att uttrycka dem och att de fann värderingar som var närmare vilka de är.

Jag vill även lyfta en annan viktig lärdom som deltagarna av studien beskriver, att man mer eller mindre alltid har behov av att jobba med sig själv och sina tankar för att inte hamna i utmattning igen. Jag tänker att det gäller även dig som inte helt kraschat men som ändå upplever stressproblematik, det finns inget du kan göra en gång och sedan kommer du aldrig mer att må dåligt. Tyvärr. Det krävs att du alltid strävar efter att leva i medvetenhet om dig själv, hur du mår nu och hur ditt beteende/dina val påverkar dig. Några beskrev att något av det svåraste var att hantera sina egna krav för att inte falla tillbaka i samma mönster. Deltagare beskriver det såhär:

The struggle never ends”

When I’m stressed, I fall back on obsessive thoughts about what I need to achieve.”,

“You tread very gently… must constantly balance your effort towards rest.”

Genom att ha vetskap om att det inte finns en sak du kan göra som fixar allt för evigt och att det finns heller inga genvägar, så förstår du vikten av att ta medvetna & hållbara steg gentemot att lära dig hantera dig själv och dina behov.

Jag anser att lära sig att observera sig själv är en viktig nyckel för att leva ett autentiskt liv och där finns även medicinen mot stressrelaterad ohälsa. Tillsammans med mycket annat, men det är en stor faktor till att främja sin egna hälsa.

Följ länken nedan för att läsa studien i sin helhet:

“Who I Am Now, Is More Me.” An Interview Study of Patients’ Reflections 10 Years After Exhaustion Disorder - PMC (nih.gov)

Här finns tips på böcker som har varit till stor hjälp för mig själv och min personliga utveckling:

easebyjulia's boktips

Har du egna tips på böcker? Dela gärna med dig i kommentarer! Eller dela reflektioner!

Föregående
Föregående

Inget kommer bli exakt som du vill

Nästa
Nästa

Find Your Ease